Uw Plat Dak = Mijn Vak

Dakbedekkingen van een plat dak.

 

 

EPDM Dakrubber

Als het gaat om het plaatsen van dakbedekking op een plat of licht hellend dak, spreekt iedereen tegenwoordig meteen over EPDM rubber dakbedekking. Hoewel EPDM reeds sedert de jaren ’60 wordt toegepast, wint EPDM pas de laatste jaren sterk aan populariteit. Maar wat is EPDM eigenlijk?

 

EPDM rubber is een synthetisch rubber, deze wordt verkregen door polymerisatie van Ethyleen, Propyleen en een Di Monomeer. Door het toevoegen van roet, zwavel en andere vulstoffen kan het mengsel vervolgens verwerkt worden tot een dakbedekking door het te kalanderen en te vulkaniseren. Bij het vulkaniseren verandert de rubbermassa van een thermoplastisch in een elastisch materiaal. Door de toevoeging van zwavel ontstaan bruggen tussen de EPDM moleculen en er ontstaat een netstructuur. Hierdoor ontstaan de specifieke eigenschappen die behoren bij een elastomeer kunststof.

 

EPDM kan zowel als geballast (bijvoorbeeld met keien) als mechanisch bevestigde of verlijmde dakbedekking worden toegepast voor bijnal alle platte en licht hellende daken. Ondanks de iets hogere investeringskosten kan gezegd worden dat EPDM rubber op langere termijn de meest economisch verantwoorde keuze voor platte daken is.

 

 

 

 

Bitumen

In de volksmond gaat bitumen ook door het leven als roofing. Dit komt voornamelijk voor op oude daken. Enkel polymeerbitumen (gewapend met kunststofvezels) kun je gebruiken als bovenlaag. Hierin bestaan twee soorten: de tegen UV-bestendige plastomeren (APP), die geen beschermende ballastlaag vereisen en de elastomeermengels (SBS), die meer soepel zijn en beter kleven dan de plastomeren.


Geblazen bitumen zijn niet geschikt als waterdichte laag.

 Voordelen bitumen

•Zijn bestand tegen ozon en weersinvloeden

•Goedkoper dan synthetische dakafdichtingen

 Nadelen bitumen

•Kortere levensduur dan synthetische dakafdichtingen

•Niet bestand tegen wortelgroei van planten en onkruid


                Voor een gratis offerte klik hier